הפרת חוזה

שאלה:

שלום וברכה.
רוכש שקנה דירה ממוכר בטאבו משותף ע"ס כ600 אל"ש
והוסכם בחוזה המכר שסך 380 אל"ש ישולם במזומן והשאר ישלם הרוכש למוכר תשלום חודשי למשך 30 שנה לפירעון משכנתא שהמוכר לקח על רכישת הדירה.
לקראת האיכלוס הסתכסכו המוכר והרוכש לגבי ליקוים בבנית הדירה ובנוסף דברים שהמוכר הפר בחוזה כגון איחורים במסירת הדירה ואי התיחסות למפרט הטכני של החוזה..
אחר שהרוכש שילם למוכר רוב הכספים המזומנים חוץ מיתרה של סך 10 אל"ש
הכניס הרוכש חפצים לדירה בתיאום עם המוכר, אך אחר שהמוכר שמע שהרוכש הכניס כל תכולת ביתו, שלח המוכר את בנו לעכב מלהכניס את התכולה ולהוציא הכל, אך מאחר והרוכש פיחד על רכושו וממונו – הוסיף לדלת ביתו מנעול קודן בכדי שהמוכר לא יוכל להוציא ולהזיק רכושו של הרוכש.
למחרת הפקיד הרוכש בהסכמת המוכר בידי שליש יתרת ה10 אל"ש עד לבירור הענין על הליקוי בניה וכו'
כעת המוכר רוצה לבטל העסקה בטענה של הפרת חוזה הואיל והוסיפו מנעול.
אציין שהרוכש גר כבר בדירה מעל לשנה ועדיין המוכר לא מסר לרוכש מפתח הדירה.
1- האם יש ממשות לטענותו של המוכר ויכול לבטל העסקה?
2- האם הרוכש יכול לטעון שהמוכר הפיר החוזה שלא מסר לו עד יום זה מפתח הדירה? וכמופיע בחוזה שאם המוכר לא ימסור את החזקה של הבית בידי הרוכש עד 5 חודשים מצפי האיכלוס יקנס המוכר בסכום על סך 200 אל"ש, מאחר ואף שהמוכר הסכים להפקיד את יתרת הסכום של 10 אל"ש
בידי שליש עדיין לא מסר את המפתח לרוכש
3- מסירת מפתח נקרא מסירת חזקה של הדירה?

אודה לקבל תשובות על שאלות אלו אם שייך מקורות
תודה רבה והמשך יום טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

בקשר לסכסוך של המוכר והקונה צריך לפנות לדיון בבית דין ולשמוע את הצדדים, ובית דין יקבעו אם המוכר פעל כדין שלא מוסר את המפתחות או לא.

טענתו של המוכר לביטול חוזה בגלל התקנת קודן אינה טענה, הוא יכול לטעון נגדו שיוציא את הקודן אבל לא נחשב להפרת חוזה. הטענה של הקנס שדורש הקונה, צריכה דיון בבית דין כדי לקבוע אם הייתה כאן התרשלות של המוכר או שמא מחמת סכסוך היה העיכוב ולכן כדאי שתפנו לבית דין. השאלה לא מיועדת לשמיעת צד אחד.

בהצלחה.