מתנות לאביונים דוקא כסף או גם חפץ?

שאלה:

האם ניתן לצאת ידי חובת מתנות לאביונים, באמצעות מתן חפץ שווה כסף ?

דוגמאות:

שק מלא בקבוקים שמקבלים עליהם פיקדון בסכום של מספר-שקלים ?

או באמצעות
מתן משלוח-מנות [בשווי-עשרות-שקלים] גם לאביון במקום-מתן-כסף ?
-והרי בשאר-ימות-השנה אומרים שצריך להשתדל במתן-הצדקות, -שהן יגיעו למטרות-טובות-בלבד.
-ואם כן-נותנים מטבעות/שטרות-כסף,
ולא: תו-קניה-לסופרמרקט,
-או מזונות-מוכנים-לאכילה,
-אז פחות מקפידים בזה.

תודה,

תשובה:

אפשר בהחלט לקיים מצוה זו במשלוח מנות, וכמבואר בגמרא מסכת מגילה דף ז עמוד א:

ומתנות לאביונים. תני רב יוסף: ומשלוח מנות איש לרעהו – שתי מנות לאיש אחד. ומתנות לאביונים – שתי מתנות לשני בני אדם. רבי יהודה נשיאה שדר ליה לרבי אושעיא אטמא דעיגלא תלתא וגרבא דחמרא, שלח ליה: קיימת בנו רבינו ומשלוח מנות איש לרעהו ומתנות לאביונים.

כמובן בתנאי שזה נשלח לאדם עני.

אמנם על ידי חפץ שאינו מאכל ואינו יכול לשמש אותו בפורים נראה שלא מקיימים מצוה זו אלא אם כן יוכל למוכרו בו ביום.