תענית אסתר שנתיים אחרי לידה

שאלה:

שלום וברכה,
האם יש התייחסות בשנה מעוברת לצום תענית אסתר או כל צום אחר שיוצא 24 חודש אומנם עברו מהלידה אבל לא שנתיים כי זה שנה מעוברת.
אשה שילדה באדר בתש"פ ועדיין לא עברו שנתיים לאדר ב' השנה אבל עברו 24 חודש באדר א'. לדוגמא ילדה ב-ט"ו באדר תש"פ. אז אומנם עברו 24 חודש אבל לא שנתיים. האם יש אפשרות להקל עליה לא לצום. בפרט שהיא אשה מטיבעה חלשה, עייפה, ומיגרנות?

תשובה:

מלבד העובדה שאנחנו לא פוסקים להלכה כדעת המהרש"ם שפוטר אשה תענית שנתיים אחרי הלידה גם כשאינה מניקה, בודאי הנושא של אבריה מתפרקים הוא דןקא 24 חודש ולא שנתיים, אין לזה קשר עם חילופי השנים.

אמנם יש קהילות שנהגו שנשים חלושות לא תמות, ובפרט בתענית אסתר אם קשה עליה הצום והיא נוטה למיגרנות יש על מה לסמוך להקל.