לשלם על שהות בלובי של מלון

שאלה:

שלום וברכה
א. יצא לי להיפגש מס' פעמים לצורך שידוך בלובי של מלון,
כאשר יש לשלם על השהות באופן עקרוני תשלום מסוים ללא קשר למה שקונים, ותמורת התשלום מקבלים גם שתייה.
אולם יצא כמה פעמים שהבחור שכח לקנות בקבוקי שתייה ולשלם והודות ומקובל בציבור החרדי שהבחור הוא שמשלם לא אמרתי מילה בעניין.
האם עליי לחזור ולשלם להם?

ב. האם מותר לי לקחת דבר מאכל של מישהו בלי לשאול את רשותו כאשר בכוונתי לקנות את אותו דבר מאכל ולהחזיר לו לפני שהוא יידע בכלל שלקחתי לו?

תשובה:

שלום וברכה,

1. כיון שאת והבחור נהנו מהמלון חל על שניכם חובת תשלומים עבור השהות במלון. אם הבחור לא שילם חל חובה עלייך לשלם עבור השהות במלון.

2. אסור לקחת דבר מאכל ולהחזיר אחר תחתיו. אלא שאם הוא דבר שלא מקפידים עליו כל מותר לקחת. וכן אם מדובר בחברה טובה שאם תדע היא תסכים לכך יש להקל בדבר.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך סימן שנט סעיף ב

אסור לגזול, אפי' על מנת לשלם דבר יפה ממנו. ויש מי שאומר דהיינו אם (אין) התשלומין בעין, שאם הם בעין כיון שהם יפים מהדבר שלוקח זכות הוא להם ויזכה אותם לבעלים על ידי אחר.

בדבר קטן מותר לקחת כמבואר בשו"ע שם ס"א. ואם היא חברה טובה שברור שהיא תסכים לך כתב הש"ך שמותר. ודלא כהתוספות. וכ"ד הנתיבות ודלא כהקצות.