השבת גזל אחר זמן רב

שאלה:

שאלה נוספת בעברי לצערי עברתי על גזל כשלקחתי משחק מחשב שלא כדין ואיני יודע למי להחזירו. וגם אם כן איך אני מחשב את העלות כפי שהיה אז או לא. וכן חבר לשעבר גנב פלאפון והביא לי אותו ופעם הוא עלה כמה אלפים והיום כידוע לא שווה כלום. אם הפלפון עדיין בעין ואני יכול להחזירו אפשר להסתפק בזה או שמא לא. ואם לא בעין אני צריך לשלם לפי איזה תעריף. תודה רבה

תשובה:

אם לקחת ללא רשות משחק ואתה לא יודע למי להחזיר דינו כגזל ולא יודע למי להשיב שיעשה צורכי רבים. אם לקחת ברשות ואינך יודע למי להחזיר, מותר לך להמשיך לשמור ולהשתמש.

גזל פלאפון ועברו שנים רבות, אם הפלאפון קיים יש להחזיר את הפלאפון עצמו, ואפילו שעכשיו המחיר ירד משמעותי, כדין גזל חמץ ועבר עליו הפסח שאומר לו הרי שלך לפניך.

אם הפלאפון כבר לא בעין, יש חובת תשלומים ויש לשלם לפי המחיר של הפלאפון שהיה בשעת הגזל.

מקורות:

גזל ולא יודע למי להשיב יעשה בו צורכי רבים.

אם הגזילה הוזלה משלם כשעת הגזלה כמבואר בשו"ע סימן שנד סעיף ג:

גנב בהמה או כלי וכיוצא בהם, ובשעת גניבה היה שוה ארבעה ועכשיו בעת העמדה בדין שוה שנים, משלם קרן כשעת גניבה.