רטיבות שנגרמה משכן שגר מעליו

שאלה:

שואל: מה הדין בנזקי רטיבות שנגרמו מחמת שכן שגר למעלה, אם חייב השכן בנזיקין שנגרמו? או שזה בגדר גרמא בנזיקין ופטור?

תשובה:

שלום וברכה,

בעל הנזילה צריך לתקן את הצנרת בלבד אם בעל הנזילה מיד שראה את הנזילה תיקן את הנזילה – לא צריך לשלם את נזקי הנזילה שהגיעו לקירות השכן.

אם בעל הנזילה ידע מהנזילה והזניח וכתוצאה מההזנחה אירע נזקים לקירות של השכן יש לדון במים שמחלחלים האם דינם כבור [משום שאין כח אחר מעורב בו] ופטור על הכלים ועל קירות השכן. או שמא דינו כאש [שהולך ומזיק] וחייב על תיקונה הקירות ויש אריכות דברים, אולם בשאלה נראה שהשכן לא הזניח ולכן בכל מקרה פטור מתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

אם לא ידע בעל הברז מהנזילה דין הברז כדין ממונו שהיה שמור ויצא והזיק שפטור, וכמו שאמרו במשנה ב"ק פ"ו משנה א הכונס צאן לדיר ונעל בפניה כראוי ויצא והזיקה פטור. גם במקרה שהתברר שההתקנה של הברז לא הייתה תקינה, נחשב ששמר את ממונו, וכמו שמבואר בגמרא ב"ק נה, ב שהתורה מיעטה בשמירתם, ואם שמר שמירה שעומדת ברוח ממצויה פטור.