לקזז חוב עבור חוב של ריבית

שאלה:

שלום וברכה
ראובן שלא היה מודע בחומרת הלכות ריבית הלווה במשך הרבה שנים כסף לשמעון בריבית גמורה לפני כמה זמן נודע לראובן והבין את חומרת האיסור והפסיק לגמרי להלוות בריבית.
שמעון עדיין חייב סכום מכובד לראובן והוא סכום נקי בלא ריבית עכשיו שמעון בא לראובן ואמר לו עכשיו שאתה לא מלווה יותר בריבית הנה החוב שאני חייב לך נמחוק אותו על חשבון כל הריביות שנתתי לך במשך הרבה שנים.
האם ראובן צריך או חייב להסכים לשמעון למחוק החוב?
בברכה
א.א.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הריבית הייתה ריבית קצוצה – ריבית שקצץ מראש בתחילת ההלוואה, חייב המלווה להחזיר את הריבית בשעה שתובע הלווה את הריבית, ולכן גם יכול לעכב את החוב בידו תמורת הריביות ששילם. אבל אם זה היה ריבית דרבנן – שלא היה הלוואה אלא חוב של מקח, או שלא קצצו מראש את הריבית, אין המלווה חייב להחזיר ולכן הלווה לא יכול לעכב את החוב. אלא שנחלקו הפוסקים באבק ריבית האם חייב לצאת ידי שמים. וי"א שבחיוב לצי"ש יכול לתפוס, ולפ"ז יוכל לתפוס גם בחוב של אבק ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סימן קסא ס"ד וס"ב ובפת"ש שם. ובתפיסה לצי"ש ראה קצות סימן כח ס"ק א.