ריבית

שאלה:

שלום, בקשתי מבני שנשוי שיקנה לי דברים הוא קנה והחזרתי לו תשלום כפול על הקנייה ואמרתי שהשאר זה במתנה, מאוחר יותר הבנתי שיש בעיה עם ריבית, כמובן שאני מוחלת על התשלום הנוסף, האם צריך לבקש את התשלום הנוסף זה ממנו בחזרה (זה לא כ"כ נעים ואני מוחלת)?

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה היה אסור לך לתת לבן תוספת תשלום. ואם אתה רוצה לתת לו כסף היית צריכה לעשות זאת אחרי הפירעון. בדיעבד שכבר נתת את הכסף, מועילה מחילה שלך לפטור אותו שלא צריך להחזיר את הכסף.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קס

אפילו אם אמר ליה בשעת לקיחת הרבית: אני נותנו לך במתנה, אסור לקבלו ממנו. אבל אם לקח ממנו רבית וצריך להחזירו לו, מועלת מחילה לפטרו, כמו בכל גזל.