שאלה:
יש לנו תרסיס שמן שמשתמשים בו לבשרי. בהנחה שמשתמשים בו גם בסירים רותחים על האש והאדים עולים על זה כך שזה ממש בשרי. באם לאחר מכן משתמשים באותו תרסיס לשמן את תבניות האפייה של החלות זה הופך את החלות לבשריות ואסורים באפייה ובאכילה?
תשובה:
לכתחילה יש להחמיר שלא להשתמש בשמן הזה לחלות שרוצים לאכול עם חלבי, כיון שיש חשש שאכן באו אדים פנימה אבל בדיעבד אין להחשיב את החלות בשריות, ראשית לא ברור שפגע בהם אדים חמים בחום שהיד סולדת, וגם אני מבין שהפתח קטן, לומר שנכנס פנימה זה קצת רחוק… וגם אם נכנס משהו יתכן שהוא בטל בשישים.
שלו' לכבוד הרב,
האם לא מדובר פה בתרסיס שמצוי במיכל מתכתי וכשהאדים הרותחים פוגעים בו אז מילא כל מעטפת המיכל נבלעת בבשרי ומעבירה לכל השמן שבו הטעם וכולו נהיה בשרי?
אינני יודע כמה פוגע, ואז אולי יש גם שישים בשמן כנגד האדים, יש כאן ריבוי ספקות.
תודה הרב. מצוי הוא שבהסרת המכסה מהסיר בעת שהתבשיל מעלה רתיחות פורץ לו ענן אדים, ובמידה ואני מחזיק מיכל תרסיס הנ"ל שהוא בערך יכול להיות בגודל נפח של 1-2 מיכל "דאודורנט" רגילים והענן הזה פוגע ואופף אותו, האם להערכת הרב כאן יהיה ניתן לקבוע בוודאות שהשמן דינו בשרי?
לכאורה כן.
תודה לרב על תשובותיו.
ואסור אם כן לאפות את החלות עם זה וכן בדיעבד שכבר נאפה הם אסורות באכילה כדין לחם בשרי?
אין לאפות לכתחילה, אבל אם נאפה יש להניח שטעם הבשר בטל בשישים, ומכל מקום יש להזהר לא לאכול עם חלב.
השאר תגובה