שבועה להמנע מאיסור

שאלה:

ראיתי ששאלו שאלה על אדם שנשבע שלא לעבור איסור ולפי מה שהבנתי יש דעות שאומרות שאין תוקף לשבועה זאת אומרת שהוא לא חייב התרה במקרה והוא יודע בוודאות שהוא יעבור על זה וחושש מהשבועה)? (שאלה למעשה)

תשובה:

שלום וברכה

זה מאוד תלוי באופן אמירת הנדר, ולפעמים אדרבה, נדר כזה לא רק שהוא חל אלא גם לא ניתן להתירו, לכן צריך מאוד להזהר בדבר הזה. אנחנו לא עוסקים בהתרת נדרים שלזה צריך לבוא לפני הדיינים, לכן בכל מקרה של ספק תפנה לרב מקומי לבדוק אם ניתן להתיר את הנדר.

מקורות:

על כך שנדר זה הנעשה כדי להמנע מעשיית עבירה אין להתירו, ראה שולחן ערוך יו"ד סי' רכח סעי' טו, על פי שו"ת הריב"ש ח"א סי' שצה. בדיעבד אם עברו והתירוהו נחלקו הדעות אם הנדר מותר, והכרעת השולחן ערוך שם שאף באופן זה הנדר קיים!

וראה שם שנחלקו השולחן ערוך והרמ"א, במקרה שיש חשש גדול שמא יעבור על נדרו אם מותר להתירו. דעת השולחן ערוך להחמיר אף באופן זה ואילו הרמ"א מיקל.