שמועה רעה שמתפרסמת על איש מפורסם

שאלה:

מצוי בעוה"ר שכיום מתפרסמים לפעמים שמועות רעות גם על אנשים ידועים בעקבות "תחקירים" וכד' שנעשים בעיתונים של פורקי עול.
ותוך זמן קצר השמועה מתפשטת כאש בשדה קוצים, ורבים רבים יודעים מהדברים.
א. האם מותר לשמוע שמועה כזו
ב. האם מותר לספר את זה הלאה
ג. האם מבחינת ההלכה אסור להאמין כלל [ולמיחש בד"כ זה לא כ"כ נוגע למעשה] כלומר אפילו לא להסתפק שמא זה אמת.
ד. לאחרונה אירע מקרה והיו גופים שנקטו מכח זה מעשים בפועל כגון הפסקת עבודה וכד', האם זה נעשה כדין, או שאסור לעשות שום פעולה על סמך תחקיר. ושמענו רבנים שהורו על בסיס התחקיר על התרחקות וכד'

כמו"כ האם זה שהעיתונאי מסתכן בתביעת דיבה עצומה במידה ויתבררו הדברים כשקר, נותן לדבר יותר צד ספק שמא אמת בדבריו.

תשובה:

שלום וברכה,

לשון הרע בדבר שהתפרסם בתקשורת דינו כדבר שהתפרסם ב"אפי תלתא" שיש בו הקלות שונות לענין לשון הרע, אבל כבר כתב בס' חפץ חיים (ב, י) שיש בענין זה כל כך הרבה תנאים [משיח לפי תומו ועוד] שכמעט אין מצב שלא נכשלים, ולכן יש להמנע בכל מקרה [לגבי לשון הרע לתועלת זה כבר סיפור נוסף, וכפי שציינת זה לא כל כך מצוי במקרה האמור].