כתמים לפני וסת – חישוב הוסתות

שאלה:

בסד

שלום הרב.

לגבי סימון יום החודש כשמגיע הווסת.
בפעם האחרונה בתאריך יד' חשוון התחילו כתמים שהובילו לוסת.אבל נראה לי שלא התחיל בדיוק אז השטף אלא אולי אחרי יום וחצי..לא ממש התיחסתי לתאריך המדויק.מה שסימנתי ביומן זה מתי שהתחיל משו.

האם כשאני עושה כעת פרישה סמוך לווסת-יום החודש,עונה בינונית.

לעשות לפי התאריך שסימנתי?
האם עלי לחשוש ליומיים?
גם יד' כסלו וגם ט"ו כסלו?ולבצע כמה בדיקות פנימיות?

תודה רבה

תשובה:

אצל כל אשה המצב הטבעי הוא שהמחזור מתחיל בדימום קל והולך ומתגבר עד למחזור המלא, ומתחילת הדימום מונים את זמן הוסת.

אבל אם הכוונה ממש רק לכתם ולא להתחלת הדימום והמחזור עצמו, אזי הדין כך: אף שלהלכה נפסק שבכתמים אין בהם משום וסת, ומקילים בהם בבגד כהה ובשיעור גריס, מכל מקום כיום שנשים לא מרגישות ביציאת הדם וקשה להבחין מה היא ראייה ומה הוא כתם. לכן אשה שרגילה שכך מתחיל אצלה המחזור, ומצוי שמוצאת כתם על בגד ואז מתחיל המחזור שכך מתחיל אצלה הדימום הקל בכתם קטן. תחמיר לפרוש גם לפי יום הכתם הרגיל ולא רק לפי תחילת המחזור ממש.

אבל אם זה לא ממש רגיל אצלה ובדרך כלל המחזור מתחיל באופן של דימום, זה גם דבר שמצריך הבחנה, אם יש 24 שעות עד תחילת המחזור, לא צריך להתחשב בזה כוסת כלל, אבל אם זה סמוך יותר והכתמים אוסרים כשהם בגודל יותר מגריס, ויש כמה, זה בעצם תחילת המחזור ויש להחמיר כנ"ל.

מקורות:

ראה משמרת הטהרה פרק ז סעי' יז.