הלוואה להורים שאינם מחזירים

שאלה:

אם הלוויתי להוריי סכום מסויים של כסף מספר פעמיים בתקופה האחרונה כאשר היו צריכים, ועכשיו יש להם מספיק כסף בכדי להחזיר לי אבל הם אינם עושים זאת, אלא רוכשים או מוציאים אותו על דברים אחרים ואני מתבייש לבקש מהם את הכסף חזרה, מה ראוי לעשות במצב הזה? אני מכבד את הוריי והכסף הוא אינו כסף שאני זקוק לו באופן מיידי ברוך ה' אבל מניסיון עבר ברור לי שאם לא אגיד כלום הם פשוט ימשיכו להתעלם מזה.

תשובה:

שלום וברכה

קשה לי קצת להשיב על שאלתך, כיון שהנסיבות מאוד משתנות. בכל מקרה יש לנהוג בכבוד רב, ויש כגם לזכור שלא כל מה שנראה לך הוא אכן כך, לפעמים יש צרכים שאתה לא מודע להם ואין כל כך כסף. כמו כן לא ברור לי באיזה סכום מדובר ומי אתה ומה מעמדך. יש ילדים שסמוכים על שולחן ההורים ומקבלים מהם כל מחסורם, ולא נורא אם יתנו משהו שתורם לכלכלת הבית, זה לא צריך להיות הלוואה, אולם אם אתה בעל משפחה ולא סמוך על שולחן ההורים והכסף נזקק לך בהמשך לצרכי מחייתך, זה משהו אחר. לכן זה מאוד תלוי. למעשה מותר לשנות מעט מהאמת, ולשאול בעדינות, היות ונקלעת כרגע לאיזה קושי, אתה רוצה לדעת אם הם יוכלו להחזיר בזמן הקרוב, כדי לדעת לתכנן את עצמך, אולי תיקח הלוואה בינתיים במקום, אבל אתה פשוט צריך לדעת… להבא אם המצב שהם לא ממש אחראיים להחזיר, את היכול להלוות להם בדרך עוקפת, כלומר אם הם מבקשים הלוואה תאמר להם שאין לך באופן אישי אבל תיקח גמ"ח עבורם, ואז תביא את הכסף, וכשיגיע מועד הפרעון תגיד להם שצריך להחזיר לגמ"ח. מותר לשנות מפני השלום ומפני כבוד ההורים. בפרט שאם לא תשנה זה רק יגרום שיותר לא תלווה להם וזה לא יצא לטובתם…

בהצלחה