"לצאת ידי חובה" – נקודת מבט

שאלה:

לגבי קביעת עיתים לתורה, אני לומד דף יומי גמרא כל יום מאתר בשם סיני (איני מעיין בגמרא בזמן שאני שומע את השיעורים אלא מנסה להבין בע"פ מפי הרב. קשה לי לעיין בדף היומי בזמן השיעור ומאבד ריכוז אם כך אעשה, אני מפיק הרבה יותר תועלת באופן שאני עושה). שאלתי; האם אני חייב לזכור את כל החומר מהגמרא שאני לומד מדי יום? ואם אני כן מבין את השיעורים או את רובם בזמן שאני שומע אותם, אך למעשה איני זוכר את מה שלמדתי לאחר מכן. האם עדיין נחשב לי כלימוד תורהשכר? ועוד שאלה, האם קביעת עיתים ל-20 דקות לימוד דף יומי כל יום (לרוב אני חוזר על השיעור שעבר ושומע את השיעור החדש כל יום), ואם אני לומד שיעור אחד ללא חזרה על השיעור הקודם (לימוד של 20 דקות) – האם נחשב לי כקביעת עיתים?

תשובה:

כל לימוד תורה שאתה שומע ומבין יש בו שכר, אבל ברור שאין להשוות לימוד מעמיק מסודר ויעיל, שמבינים לעומק וזוכרים ומתקדמים, לבין לימוד כזה בחצי אוזן וחצי לב… בוא ניקח את זה לעולם המעשה: "בפרוסת לחם יבשה וחצי כוס מים אני יוצא "ידי חובת" ארוחת צהריים? אז למה לאכול מאכלים בריאים משביעים וטעימים?". בכלל, בענינים גשמיים הגיוני שנחפש "לצאת ידי חובה", בענינים רוחניים נשאף לעשות את המקסימום שאנחנו יכולים במסגרת הזמן והחיים!