ניכוש עשבייה וריסוס לנוי בשמיטה

שאלה:

גינה פרטית שיש בה חמשה עצי פרי, האם מותר בשמיטה לרסס ולנכש את העשבים הגדלים סביב העצים רק לצורך נקיון ונוי?

תשובה:

שלום וברכה

ככל שאין חשש נזק לאילנות באופן המתיר את הניכוש כדי למנוע הפסד, אסור לבצע ניכוש וריסוס, אף שהמטרה היא נוי ולא תועלת האילן, כיון שהדבר אינו ניכר בגוף המעשה. אלא שיש שהתירו לעשות זאת [כשהמטרה היא נוי בלבד!] באופן לא ישיר, למשל לפרוס ניילון אטום על העשבייה באופן שחונק אותה והיא מתייבשת, או לרסס מונעי נביטה קודם שהתחילו לנבוט. ויש שהתירו לחתוך את העשבייה בחלקה העליון, באופן שמה שסמוך לארץ נשאר, כך ניכר שזה לא לתלועלת האילנות.

מקורות:

ראה משפטי ארץ פרק ד סעיף יד, מדברי הגר"נ קרליץ, ועל פי החזון איש שביעית סי' יח-יט.