גינה עם ירקות בשמיטה

שאלה:

יש לי סבתא מבוגרת שגרה לבד, ויש לה בחצר גינה עם גידולים קטנים, כמו עגבניות שרי, תבלינים נענע וכדומה. רציתי לברר, חוץ מהנושא של מלאכות בשמיטה, שכבר כתבו על זה הרבה. מה בנוגע לגידולים הקיימים ומה שימשיך לגדול. האם עליה לעקור את הכל לפני השמיטה, ואם היא משאירה, האם עליה להפקיר (יש לה כמות קטנה), ואיך בפועל תעשה זאת, תתלה מודעות בבנין?! או מספיק שנעשה שיחת ועידה עם 3 אנשים ותגיד שמפקירה, ומתי לעשות את זה בערב ראש השנה או בצום גדליה. ואם אף אחד לא יבוא לקחת. האם תוכל להשתמש במה שקיים, ומה בנוגע למה שיוסיף לגדול, האם יהיה מותר באכילה. אודה על ההנחייה הכי פשוטה ופרקטית בשביל אשה מבוגרת שאי אפשר להעמיס עליה בפרטים.

תשובה:

ירקות ושאר גידולים חד שנתיים שגדלו בשמיטה אסורים משום איסור ספיחין ואין לקיימן. על דבר שעיקר גידולו היה לפני השמיטה והמשיך לגדול בשמיטה נחלקו הדעות, ולמעשה, כל מה שלא נגמר  גידולו והגיע לעונת המעשרות לפני השמיטה יש להחמיר בו שדינו כספיחין ואסורים באכילה ומצוה לעוקרם. לגבי התבלינים וכדומה, אינני מתמצא בהגדרתם אם הם חד שנתיים או לא ומה גדרם בענין זה, אני מציע להתקשר לבית המדרש אמונת אי"ש 02-648-8888 ולהתייעץ באופן פרטני לפי הגידולים השונים, מה ספיחין ומה להפקיר, את ההפקר אין צריך לעשות בפני שלושה אנשים אלא פשוט לתלות שלט שכל הרוצה לקטוף יכול לקטוף. אמנם יש שהורו להפקיר בפני אדם אחד, ראה סמ"ע סי' רעג ס"ק יא.

מקורות:

ראה פאת השלחן סי' כב סעי' ג, ומנחת שלמה סי' מט – נ.