השקיית יתר בשמיטה כאשר הדיוק כרוך בטורח והפסד כספי

שאלה:

גינה פרטית שיש בה מספר עצי פרי וכן גדר חיה וצמחים שונים רב שנתיים, את הגינה כולה משקה מחשב שבו מכוונים את פרק הזמן שמעוניינים להשקות. בשנת השמיטה שבה מותרת ההשקייה רק בכמות הנחוצה לקיום הצמח, האם ניתן יהיה להמשיך להשקות את כל הגינה בצורה אחידה, על ידי המחשב, למרות שכמויות המים הנצרכות לקיום עצי הפרי שונות מהכמויות הנצרכות לקיום שאר הצמחים בגינה?

תשובה:

שלום וברכה

אם המחשב מכוון כך לפני תחילת השמיטה, ובמשך השנה עובד מעצמו, הורה הגרי"ש אלישיב שאין בכך מניעה. אבל אם אתה מכוון את המחשב בשנת השמיטה עצמה, זו בהחלט בעיה, אמנם כאשר הדבר כרוך בטורח רב, להשקות ידנית וכו', ולא ניתן להשתמש בכל המערכת, וככלל לרוב הגינה זה הכמות המיועדת למניעת נזק, יש להקל, כיון שאין כאן מטרת תועלת האילנות, אלא מניעת טורח רב והפסד.

מקורות:

ראה חזון איש שביעית סי' טז ס"ק יד, שאם קשה עליו לדקדק והדבר גןרם טורח, מותר להשקות יותר, כיון שהמטרה הכללית מניעת נזק והדקדוק יעלה לו ממון ויגרום טורח.