אמירת ברכו אחר התפילה כשאין אבלים

שאלה:

שלום לרב,
בסוף התפילה לאחר הקורבנות, נהוג לומר קדיש על ישראל, ובסופו אומרים (אומרי הקדיש), ברכו את השם המבורך.
והשאלה, האם כאשר אין יתומים, ואף אחד לא רוצה לומר את הקדיש, האם החזן יכול לומר לבד בלי לומר קדיש אלא רק אומר לכולם "ברכו את.."

ואם כן האם יש חילוק בין בני ספרד לבני אשכנז?
(ידוע הברייתא של רבי עקיבה, "חיה אחת עומדת … ואומרת .., ) האם במידה ואסור לומר האם על כל אחד לומר את הברייתא לפני עלינו לשבח?

תשובה:

אין כל קשר בין הברכו לקדיש, ופשוט וברור שכאשר אין מי שאומר קדיש החזן יאמר ברכו. המטרה של הברכו היא עבור אלו שלא שמעו בתחילה.

ואגב, קדיש דרבנן לא רק אבלים אומרים, אלא כל מי שאין לו אב או אם יכול לאומרו, אלא שלכתחילה כשיש אבל מאפשרים לו לזכות במצוה זו [מעיקר הדין גם מי שיש לו הורים יכול לומר קדיש זה, אלא שכיון שנהגו להמנע, אין להקל, משום כבוד ההורים].

אין מניעה לומר כל ברייתא שרוצים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא הבנתי למה צריך מקור? הברכו לא נתקן עבור האבלים, הוא נתקן כחלק מסדר התפילה עבור כאלו שלא שמעו, אז איך אפשר להמנע מכך כאשר אין אבל? ופוק חזי מאי עמא דבר.