הסכם תיווך בשותפים

שאלה:

שני שותפים רכשו ביחד דירה כל אחד מהם שילם את חלקו, הדירה נמכרה וכל שותף מתחלק ברווחים לפי חלקו בנכס .
אחד השותפים (צד א') שימש במקביל גם כמנהל מו"מ על מכירת הדירה וקיבל על כך תשלום בנפרד, סוכם איתו שאם יצליח למכור במחיר גבוה ינתן לו סכום נוסף (מצו"ב נוסח ההסכם).
יש שני אפשרויות לממן את העמלה הנ"ל :
אפשרות א': לפני שהצדדים מתחלקים בכספי הרווחים יפרישו את העמלה לצד א' והכסף הנותר יתחלק בין הצדדים.
אפשרות ב': דבר ראשון יתחלקו בכסף ואח"כ יתן צד ב' את העמלה מתוך החלק שלו.
ההגיון אפשרות א': אנו רואים את ההשקעה של צד א' בנכס כעניין נפרד, ועל כן העמלה צריכה להיות מושתת על כל השותפים כולל על צד א' (שהוא במקרה גם זה שאמור לקבל את העמלה ).
ההגיון באפשרות ב': כאשר מתחייבים לשלם לצד א' מובן שהחיוב מושת על הצד השני.

יש לציין, שצד א' קיבל מצד ב' בתחילת העיסקה סכום נוסף על טירחא מסויימת לפני העיסקה, [כשעוד לא היה ברור שהוא יכנס כשותף]
מצו"ב ההסכם

הסכם שותפות

בין הרב [להלן צד א'] לבין הרב [להלן צד ב'] בעיסקת מקרקעין …
השותפות תהיה באחת מ2 אפשרויות.
א, כל הוצאה ורווח יהיו לפי אחוזי ההשקעה, כשצד א' מושקע ב470000, ויקבל מצד ב' עמלה, של 30K ₪, למעט באופן שמחיר הדירה יגיע ל1800000 יקבל עוד K20 ₪.
ב. באופן שצד א' ייצא מהעיסקה יקבל עמלה של 40 א' ₪, ובמצב שהדירה תימכר ב1.8 כנ"ל יתווספו עוד 20 K ₪.
יכולת ההכרעה בין 2 האופציות ינתן לצד ב' תוך שבוע מהיום, למעט עניין הערעור. לאחר שבוע ההכרעה תהיה משותפת.
במידה ותנתן החלטה שיש אפשרות לצאת מהעיסקה [בעקבות הערעור] תהיה האפשרות לממש לכל אחד.
בכל אופן, ידוע כי העיסקה רשמית מתקיימת מול צד א', מתחילתה ועד סופה, לרבות רישמים וכיוצ"ב, על כל המשתמע מכך.
צד א' יעביר לצד ב' כסף בצורת הלוואה, ותרשם על שמו הערת אזהרה על הדירה.

תשובה:

שלום וברכה,

העסקה מורכבת משותפות וגם משכר טרחה. השכר טרחה צריך להגיע מהשותפות ולא מאחר מהם. וכשם שאם היה מי שטורח לעסקה היה אדם שלישי היו השותפים חייבים לשלם שכ"ט, כמו כן אם אחד מהשותפים טרח מקבל שכ"ט מהשותפות. ולכן קודם נותנים שכ"ט ואח"כ חולקים את השותפות.

בהצלחה.