השמיטה בגינה / השקייה / העברת עציצים

שאלה:

הרב היקר יש לי בחצר גינה שאני מגדל בה צמחים ופרחים חלק מסוג תבלינים וחלק צמחי נוי ואני מגדל את רובם בתוך עציצים מפלסטיק שיש בהם חורים לפי מה שהבנתי אסןר לטפל בצמחים במשך השנה הבאה פרט להשקיה והשאלות שלי הם
1 אם יש לי מערכת השקייה אוטמטית האם יש בזה בעיה לגביי כמות ההשקיה או לא
2 מה לגביי צמח שגדל יותר מידיי והעציץ קטן מידיי ובשביל התפתחות הצמח יש להעביר אותו לעציץ או כד גדול יותר האם זה מותר בשנת השביעית
3 צמחיי בושם האם מותר לקטוף מהם לשבת כדיי להריח או סתם כך לא בשבת כדיי להריח בהם
4 בגינה שלי יש דינמיות גבוהה זאת אומרת שאני בכוונה שתלתי את כל הצמחים בעציצים או כדים כדיי שאוכל לשנות את מראה הגינה ולרענן את הצורה מדיי פעם האם פעולה זאת מותרת בשנת השביעית
אני נורא מצטער על האריכות אך לצערי אני לא ממש תלמיד חכם ובכל זאת רוצה לשמור על השמיטה
תודה

תשובה:

שלום וברכה ידידי, בודאי יש לשמור את דיני השמיטה, הם לא נמסרו לתלמידי חכמים בדוקא, אלא לכ היהודים, ככל מצוות התורה.

1. מערכת אוטומטית שאתה מכוון אותה לפני השמיטה והיא פועל מעצמה בשמיטה אין בה איסור, כך הורה הגרי"ש אלישיב, יש כאלו שהחמירו בזה כפי שראיתי בשם הגר"נ קרליץ, אבל נראה שההוראה המקובלת להתיר. אבל שים לב, שכל שינוי בשמיטה, או אם המחשב השתבש וצריך לכוון שוב, או נעשה שינוי במיקום עציצים וכדומה, זה כבר מצריך חשיבה מה ההשקייה להצל מהפסד ומה יותר מכך, ואין לעשות יותר ממה שנצרך למניעת ההפסד.

2. העברת שתיל לעציץ גדול משביחה ומאפשרת את גדילתו וזה אסור בשמיטה, תבדוק עכשיו כבר מה נראה שיזדקק לכך בשנת השמיטה ותעשה זאת כבר עכשיו.

3. צמח חד שנתי הוא ספיחין ואסור ליהנות ממנו, אבל צמח רב שנתי מותר בהחלט ללקוט ממנו בשמיטה כדי להריח.

4. בשמיטה עצמה החמיר הגרש"ז אויערבך שלא להעביר עציץ נקוב ממקום למקום, כמבואר בספרו מנחת שלמה סי' מא אות ג, ומשום שבהל' שבת מבואר שבאופן זה הוא נחשב תולש וזורע. בעציץ שאינו נקוב [לא נכנס כרגע להגדרותיו כי הן רבות, נניח לאלו הסוברים כך כאשר זה על ריצפה מרוצפת, או שבאמת אין בו נקב וגם ענפיו לא מאהילים על הקרקע], מותר.

שמחים עם שאלותיך.

יום מבורך.