השכרת עצים לקיום מצות שמיטת קרקעות

שאלה:

השכרת עצים לקיום מצות שמיטת קרקעות. האם יש מקורות לעניין זה, יש עניין בזה?
אשמח להחכים.

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה כאשר יש לך עץ פרי ואתה מפקיר את פירותיו זה ודאי מצוה, ואין על כך דיון. הדיון שכן התעורר הוא לגבי מה שמצוי היום שמשכירים קרקעות ריקות, שאתה בעצם משבית אותן ממלאכה בשביעית, האם יש בכך מצוה, יש מפוסקי זמנינו שתמכו בכך כפי שתוכל לראות בפירסומים השונים, אולם ידוע שהגר"מ פיינשטין טעם באופן מחודש שהמצוה מתקיימת רק במי שעובד עבודת קרקע בשש השנים הקודמות, אבל מי שאינו שייך בעבודת קרקע, ורק עכשיו יש לו קרקע שהוא כלל אינו מתאים ולא יודע לעשות בה מלאכה, אין בכך מצוה. כמו כן ברור שקרקע שמעצם טבעה לא מיועדת לכך, אין בה מצוה זו. אינני יודע להכריע בדיון זה [לגבי קרקע המיועדת לזריעה מעצם טבעה], אבל אלו הם הצדדים. ובכל מקרה כל תרומה שמסייעת לחקלאי לעבור את שנת השמיטה בשלום היא מצוה רבה מאוד.