בר מצוה מפטיר

שאלה:

שלום, רציתי לדעת למה נותנים לבחור בר מצוה עליית 'מפטיר' בשבת (כשהוא כבר בן 13), הרי הוא 'חייב' עלייה (מדין סדר רשימת החיובים) ואילו עליית מפטיר 'איננה' מן שבעת הקרואים?
(יש שנהגו – הגם שלא ממש כהיום – לתת לקטן שבת 'קודם' הבר מצווה עליית מפטיר – הנקודה שלי; זה מראה שעלייך 'מפטיר' היא לא מן שבעת הקרואים…)
תודה מראש!

תשובה:

יכול להיות שמנהג זה התחיל מכך שרבים נהגו – בעיקר בני אשכנז, לעלות לפני הבר מצוה. וזה המשיך כנראה כי יש בזה מלאכה רבה יותר, והטקס יותר יפה כאשר הנער קורא הפטרה ויש לו הרבה ברכות…