שותפים בשכירות שאחד חזר בו

שאלה:

ראובן ושמעון סיכמו ביניהם לשכור דירה ביחד (כך שהמחיר יתחלק ביניהם ויוצא להם דיור בזול), וראובן שילם (בהסכמת שמעון) חודש אחד מראש עבור שניהם. ולפני שהתחיל תקופת השכירות (לפני תחילת החודש הראשון), שמעון חזר בו ולא מעוניין יותר בשכירות. האם שמעון צריך לשלם את חלקו לראובן על החודש הראשון?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן שילם עבור השכירות חל קניין על השכירות, ואם התשלום של ראובן הייתה בהסכמת שמעון או ששניהם חתמו על החוזה לא יכול שמעון לחזור בו וחייב לשלם חצי עבור כל תקופת השכירות [ולא רק על החודש הראשון]. אם לא היה חתימת חוזה או שלא היה עדיין תשלום, אין כאן קניין שכירות ואם חזר בו שמעון אינו חייב לשלם כלל.

בהצלחה.

מקורות:

שכירות נקנה בכסף או בשטר או בחזקה כמו קניין קרקע – שו"ע סימן שטו סעיף א. ולכן אם היה קניין והם השתתפו בשעת הקניין הרי השכירות קנויה לשניהם וחייב לשלם על כל השכירות.