לקחתי בטעות סידור שאינו שלי

שאלה:

לקחתי בטעות סידור מאכסניה שהייתי בה בשבת,
הבעיה היא שהסידור עצמו אינו של האכסניה, אלא של מישהו שאיבד את זה, ואין בו שם או איזה סימן מיוחד.
האם לאכסניה יש דין של יאוש שלא מדעת, וזה בא לידם באיסור, ולכן הם צריכים להשיב, ואני צריך להחזיר להם, או שמא הם לא קנו את זה, ואולי (ומסתבר) שהם בכלל לא יודעים על הסידור, בטח לא המנהלים, ולא התכוונו לקנות, ובעצם הסידור הוא אבידה ללא סימנים, ואין לי חיוב להחזיר אותו אליהם?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

האכסניה לא זכו באבדה להתחייב בהשבה, כיון שנכנסים שם אורחים הרי כמונח במקום אבוד ואין כאן קניין. ולכן אין כאן דין של יאוש שלא מדעת. אתה שהגבהת את הסידור התחייבת בהשבה ואם הסידור נמצא במקום מוסתר שלא מזיזים אותו המקום נחשב סימן. אבל אם הסידור נמצא במקום שיש סבירות שהאורחים מזיזים ממקום למקום, אין המקום סימן. גם במקרה שהסידור לא זז מהמקום שנשכח [אם נמצא במקום מוסר] אם עבר זמן רב מותר לקחת למרות שהמקום הוא סימן, כדין אבדה שיש בה סימן שהייתה מונחת זמן רב יש להניח שהתייאשו הבעלים שמותר לקחתה.

בהצלחה.