רכישה בצמוד למדד

שאלה:

בס"ד
שלום לרבנים
בית שנמכר וצמוד למדד תשואות הבנייה האם יש בזה ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

1. ברכישה לפי המדד יש איסור ריבית. אלא שברוב חוזי מכירות דירה יש סעיף שמתנה שהחזקה תעבור בסיום התשלום. הסעיף הזה הוא תנאי שכל עוד שלא סיים את התשלום אין קניין כלל, כאשר יש סעיף כזה אין איסור למכור בצמוד למדד.

בהצלחה.

מקורות:

יש איסור למכור ולייקר את המחירים לפי המדד כמבואר בגמרא תחילת פרק איזהו נשך. והטעם שבשעת התשלום הראשון קנה את הדירה והשאר נזקף במלווה וכיון שלא משלם מיד מעלה לו את המחיר לפי המדד, נמצא שמשלם יותר בגלל עיכוב התשלום והרי זה ריבית דרך מקח שאסורה מדרבנן.

אולם בחוזים של ימינו יש סעיף שמסירת החזקה תהיה בסיום התשלום, ולכן שלא סיים את התשלום אין כאן מכירה וממילא אין חוב של הקונה, ויכול המוכר להתנות שאם תשלם ביום זה המחיר …. ואם ביום זה המחיר יתיקר וכן על זה הדרך וכמבואר בשו"ע יו"ד סימן קעו סעיף ו גבי מתחייב לביתו נדוניית חתנים.