פיצוח גרעינים בשבת / מזונות למלוה מלכה

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה !
1. האם מותר לפצח גרעינים בשבת קודש ? אני שואלת גם מבחינת הסרת הקליפות קודם כדי להגיע לגרעין שאוכלים וגם מבחינת כבוד השבת
2. מי שאוכל מזונות לסעודה מלוה מלכה, יכול לאכול כל דבר ? כלומר לא חובה חתיכת עוגה או מאפה שיהיה מכובד ? מותר גם חטיף ביסלי או עוגיות ?
3. כמה גרם מזונות צריך לאכול כדי לברך מעין שלוש ?
תודה רבה מראש !

תשובה:

מותר לפצח בשבת גרעינים, למרות שהקליפות מוקצה,  אולם כאשר מוציא את הקליפות מהפה יניחן על הצלחת ולא יחזיק אותן ביד על מנת להשליכן כעבור זמן. כמו כן מותר לפצח אגוזים גם בכלי המיוחד לכך. ראה שמירת שבת כהלכתה, פרק כ סעיף כו, פרק ג סעיף מב.

מי שסומך בדיעבד לאכול מזונות יכול לאכול גם ביסלי, ראה כאן.

ראוי לאכול כביצה, ולפחות כזית, אינני יודע לומר כמה זה בגרמים, בכל מאכל זה שונה.