חלוקה חצר משותפת בבית משותף

שאלה:

בניין בן 12 דיירים, אחד מהדיירים רוצה לקבל את חלקו בחצר המשותפת ולעשות בה כרצונו, האם יכול לכוף את שאר הדיירים?
בבקשה מקורות.
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

חצר משותפת מוגדרת כדבר שאינו עומד להיחלק, ולכן אין האחד יכול לכפות על חלוקה. חלוקה צריכה להיות בהסכמת כולם או לכה"פ בהסכמת רוב השכנים. ולכן האחד לא יכול לדרוש את חלקו אלא כל החצר שייכת לכולם.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קעו סעיף טו כתב שאם השתתפו על זמן קצוב לא ניתן לדרוש חלוקה באמצע הזמן, אלא בהסכמת שני הצדדים. בבית משותף נחשב שנכנסו ע"ד להיות שותפים לצמיתות, ולכן אין האחד יכול לכפות חלוקה. מסתבר שאם רוב השכנים רוצים לחלוק את הרכוש המשותף יכולים הרוב לכפות על המיעוט כמבואר בהגהת הרמ"א סימן קסג סעיף א.