מכירה פומבית הנגמרת בשבת

שאלה:

מכירה פומבית באתר EBAY המסתיימת בשבת מאפשרת לשים מקסימום מחיר עבור חפץ הנמכר. האם מותר לי בכלל להשתתף במכירה זו ע"י שאשים מחיר מקסימלי שלי לפני שבת?

תשובה:

שלום וברכה

בספר שמירת שבת כהלכתה פרק כט סעיף ל כתב: ראוי להמנע מלהפעיל בערב שבת מכשיר הקלטה – מזכירה אלקטרונית וכדומה לצורך קליטת עניני מסחר אף כשידוע שהפונים אל המכשיר גויים. ומסביר שם בהערה, שבשונה ממכשיר לממכר משקאות למשל שהמוכר ישמח שהכל ימכר שלא בשבת, כאן הוא יודע שהמכירה תתבצע דוקא בשבת. עד כאן [ולכן גם שם במכונה לממכר משקאות אם הוא ממלא את המכונה לפני שבת בכדי שימכר בשבת לכאו' יש בזה בעיה כי אז ניחא ליה שיעשה בשבת, והמקור לדין זה מצויין שם בהערה עז שהוא משו"ת חלקת יעקב ח"ג סי' צד]. אני חושב שבמקרה שלך יכול להיות שזה עוד יותר חמור ממה שמדובר שם בשמירת שבת, זה לא סתם דיבורים על עניני מסחר אלא המכירה עצמה מתבצעת בפועל בשבת ובודאי יש להמנע.

[אינני יודע אם זה היה רלוונטי דוקא לשבת זו, עכ"פ כשהשאלה הזו באה אלינו לאתר היה כבר שבת בארץ ישראל, ולא יכולנו לראות ולהשיב…].

שבוע טוב.