צדקה לעניים לחגים

שאלה:

שלום כבוד הרב , ראיתי רמב"ם על הלכות יו"ט שחייב לשמח את העניים והמסכנים בחגים, כי התורה מצווה שלא נשמח אנחנו לבד אלא נדאג גם למסכנים. האם למעשה כך ההלכה שכל אחד צריך לתת צדקה לחגים לעניים? אם כן אז הכוונה לפני כל יו"ט?, ולמשל לחג ראשון של סוכות וגם ליום שימחת תורה(שמיני עצרת) ?ומה עם נתינה לחול המועד? אני מבין שצריך שהכסף ישמח את העני בחג, ולכן לשים לב לתת צדקה שתגיע לחג לעני, נכון? כמה צריך לתת? צריך שהבעל יתן סכום וכן האישה והילדים, או מספיק שבעל המשפחה נותן סכום וזה מועיל לכל משפחתו?, צריך לתת גם לחנוכה, וראש חודש? צריך לשמח עוד כאלה שבצער מלבד העניים? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

מספיקה נתינה פני יום טוב, ואכן בכל החגים, בחנוכה לא נהגו בזה, אלא סתם יש סגולה לתת צדקה בחנוכה כמובא בגר"ח פלאג'י ועוד. כמובן בכל ענין הצדקה כל המוסיף יוסיפו לו מן השמים, ולעולם תהיו מהנותנים ולא מהמקבלים!

כמובן מדובר בחובה המוטלת על ראש המשפחה לאשה ולילדים אין כסף משלהם בדרך כלל.