הנאה ממעשה לאחר השבת

שאלה:

לכבוד הרב שלום וברכה ,
השבת הילדים מילאו סבוניה עם לחצן שהם משתמשים בה בדר"כ וזאת מתוך ששפכו מבקבוק הסבון לתוך הסבוניה ,
מדובר בילדים בגילאי 5 עד 9 .
האם לאחר השבת נניח 20 דקות לאחר צאת השבת ניתן להשתמש בסבוניה שהם מילאו תוך כדי השבת ואין חשש של מכין משבת לחול ?
אני מניח שכן אך מבקש להיות בטוח .
שבוע טוב וכל טוב

תשובה:

אין שום בעיה, זה גם לא נקרא מכין משבת לחול כיון שניתן להשתמש בסבון הנוזלי גם בשבת, אבל גם אם היה – מותר להשתמש מיד משתי סיבות ראשית אין בכדי שיעשו על מעשה שבת של קטן, שנית, קטן שעושה מלאכה דרבנן לצרכו לא חייבים למנוע ממנו, כדברי הרשב"א הידועים בשבת קיד א.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה ושבוע טוב .
    לגבי הסיבה השניה שכבודו כתב "קטן שעושה מלאכה דרבנן לצורכו.."
    אני מבקש לדייק- גם שאר בני הבית המבוגרים ישתמשו בימות החול בסבוניה שמולאה בשבת ולא רק הקטנים וכן הילדים ממש מילאו את כלי הסבוניה כך שזה יספיק לכל השבוע הבא גם למבוגרים .
    האם עובדה זו משנה את תשובת הרב ?
    כמו"כ אני מבין מהסיבה הראשונה שמעשה שבת של קטן אין בכלל צורך להמתין במוצ"ש כדי שיעשו , האם גיל הקטן משנה שהרי אחד מהילדים כפי שכתבתי עבר את גיל 9 ?
    אני רק מבקש לוודא שהבנתי את תשובת כבוד הרב במדויק .
    תודה לכם על הכל וברכת השם תבוא עליכם .

  2. גם כשקטן מדליק אור לצרכו כולם משתמשים, רק אדייק, קטן שהגיע לגיל חינוך כן מונעים אותו לכתחילה. ובכל מקרה אפשר להשתמש משתי סיבות, א. זה גם לצורך שבת, 2 אין בכדי שיעשו ומותר מיד בצאת שבת ליהנות ממלאכתו.