הפרשת חלה על ידי ילדה בת 11

שאלה:

שלום וברכה
בטקס הפרשת חלה שעושים לילדות בת מצוה קורה שהילדה שהיא בת מצוה עדיין איננה בגיל 12 ויום.השאילה האם יש אפשרות ללמד אותה איך מפרישים חלה ולברך בשם ומלכות והיא מברכת ביחד ואז גם המפעילה וגם הילדה מפרישות מהעיסה(המפעילה בלי רמקול והילדה עם הרמקול ואז זה נראה כאילו רק הילדה מפרישה ולמעשה שניהם מברכות ומפרישות ביחד) ?
תודה וברכה מראש

תשובה:

שלום וברכה

הכל הוא כך: לכתחילה יש להפריש על ידי בן י"ג שנה או בת י"ב שנה, בדיעבד כבר שנה קודם לכן – בבת מגיל 11 ההפרשה מועילה, אבל כאמור רק בדיעבד. פחות מכך – גם בדיעבד אינו מועיל. לכן, ברכה לבטלה אין טעם לומר… אני הייתי עושה שהגדולה מברכת בקול והקטנה רק מפרישה ביחד איתה, זה מספיק חגיגי לפי דעתי, אבל אם זה הכרחי ויעליב מאוד וכדומה [?] אז תשמכו על כך שמגיל 11 מועיל בדיעבד.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד שלא לג.