מעשר כספים – האם חייבים לתת הכל מיד לעניים שלפניו?

שאלה:

שלום וברכה. לא ברורים אצלי כללים בחלוקת כספי מעשר.
לדוגמה, אדם קיבל משכורת ואין לפניו עני שמבקש צדקה. האם עליו למסור מיד את כל המעשר לקופת העיר וכדו'? ואם מחר יבוא עני אליו הביתה לא יהיה לו מה לתת לו.
או במקרה: עושים שבע ברכות לחתן וכלה עניים, מבקשים מעשר. לאדם יש סכום מסוים של מעשר. האם עליו לתת הכל? או רק חלק?
תעזרו בבקשה להבין את הכללים בזה. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככלל זה נכון שאסור להשהות בבית כספי צדקה סתם, אבל מי שמתנה לכתחילה בשעת ההפרשה שיתן באופן כזה, קצת כאן קצת שם, זה אפשרי. אני מעתיק לך מדברי הרמב"ם בענין זה:

רמב"ם הלכות מתנות עניים פרק ח הלכה א

הצדקה הרי היא בכלל הנדרים, לפיכך האומר הרי עלי סלע לצדקה, או הרי סלע זו צדקה חייב ליתנה לעניים מיד ואם איחר עבר בבל תאחר שהרי בידו ליתן מיד ועניים מצויין הן, אין שם עניים מפריש ומניח עד שימצא עניים, ואם התנה שלא יתן עד שימצא עני אינו צריך להפריש, וכן אם התנה בשעה שנדר בצדקה או התנדב אותו שיהיו הגבאין רשאין לשנותה ולצורפה בזהב הרי אלו מותרין.

אגב, יש אפשרות נוספת: לקיים בבית סוג של גמ"ח להלוואות קצרות מכספי המעשר, כך שבזמן שעדיין לא מצאת למי לתת הכסף ניתן לאנשים בהלוואה שזו גם מצוה. לא תמיד עצה זו יעילה ומעשית, תלוי בסכום שיש לך ובחשיבה מתי תוכל לתיתו וכו', אבל זה גם רעיון.