אבידת עכו"ם במוצר שהגיע באיחור

שאלה:

היזמנתי נעליים בחנות מקוונת בחו"ל שבבעלות גוי. המשלוח התעכב מעל הזמן המשוער, בבירור מול המוכר הוא אמר שהמשלוח אבד ולכן הוא החזיר את הכסף.
היום חודש וחצי לאחר שהמוכר התייאש והחזיר את הכסף המשלוח היגיע לארץ. אם אני לא יאסוף את המשלוח מהדואר זה יחזור לשולח. האם מותר לי לאסוף את המשלוח מהדואר מדין אבידת עכו"ם?

תשובה:

שלום וברכה,

המוצר שהגיע באיחור דינו כאבדה, ובגוי אסור להשיב להם אבדה. ולכן ניתן לקחת את המוצר לעצמך ואין צורך להודיע להם.

אם יש חשש שהחברה תראה שהמוצר הגיע לידך ולא שילמת או החזרת, יש בזה חלול השם ובמקום שיש חילול השם חייבים להחזיר אבדה לגוי. לרוב במכירות של חברות גדולות באנטרנט אין חשש שידעו שהמוצר הגיע ליעד, כיון שמדובר בקניות רבות והם לא יעקבו אחרי המוצרים.

בהצלחה.

מקורות:

מוצר שהגיע באיחור אחרי שקיבלת החזר כספי אין זה גזל הגוי אלא אבדת גוי, ואבדת גוי אסור להחזיר – שו"ע חו"מ סימן רסו סעיף א.

יש שרצו לומר שהיות ואם הלקוח לא יוציא את המוצר מהדואר המוצר יחזור למוכר, ונמצא שאינו אבדה. ונראה שאינו כן, א. לא תמיד המוצר חוזר בחזרה למוכר. ב. גם אם חוזר אבל עכשיו המוצר אבוד, מאחר והם אינם יודעים מה טיבה של החבילה והם התייאשו, והעובדה שהאבדה תחזור לא קובעת שעכשיו אינו אבוד, ומאחר ועכשיו החבילה אבודה אין להשיב לגוי.