שואל שלא מדעת שהחזיר שלא מדעת

שאלה:

מי ש"שאל" חפץ שלא ברשות הבעלים, ונחשב גזלן [בד"כ] ובהמשך החזיר אותו חפץ לבעלים אך הבעל לא ידע בכלל שהיה חסר לכמה ימים..וכעת, אחרי שנודע לבעלים על מה שהתרחש, הוא לא מוצא את החפץ במקום שה"שואל" טוען שהחזיר.
האם החזרה שלא בידיעת בעלים נחשב החזרה לרשותו

תשובה:

שלום וברכה,

אם החזיר למקום שמור, מועילה ההשבה כדי להסתלק מלהיות גזלן, וסרה אחריותו. ואם החזיר למקום שאינו שמור – מקום שלא רגילים להניח שם חפץ כזה, אין זה השבה וחייב הגזלן על אובדן החפץ.

בהצלחה.

מקורות:

גזלן יכול להחזיר שלא מדעת בעלים אם מחזיר למקום שידעו הבעלים לשמור על החפץ, ולכן אם החזיר למקום שמור מצד הבעלים נחשב השבה מעולה – ראה שו"ע סימן שנה.

אם החזיר למקום שאינו שמור אינה השבה, למרות שהבעלים בעצמם הניחו את החפץ במקום שאינו שמור, אם החזיר השואל שלא מדעת למקום שהניחו הבעלים אינה השבה כמבואר בשו"ע סימן קפח סעיף ב ובסמ"ע ס"ק ז.