שכ עבור 430 שנים

שאלה:

הגמ' בסנהדרין אומרת שבאו המצרים לפני אלכסנדר מוקדון וביקשו את הכסף עבור מה שעמ"י שאלו מהם.
אמר להם אותו יהודי: ואיפה השכר עבור כל ישראל שעבדו שם 430 שנה?
אבל אם נראה בפרשת השבוע (בא) רש"י עושה חשבון שעבדו רק 210 שנים, אלא שהיו גרים בעוד מקומות סה"כ 430 שנה.
אז למה לבקש ותר ממה שצריך?

תשובה:

שלום וברכה,

הקושיה חזקה יותר שהרי בפועל היו בשעבוד רק 86 שנה והמאתיים ועשר שכותב רש"י זה הזמן שהיו במצריים אבל השעבוד היה 86 שנה. אלא שקושי השעבוד היה כל כך חזק שעבדו בצורה כ"כ חזקה כאילו עבדו כל השנים האלו ולכן דרשו שכר.

בהצלחה.