לא יודע כמה גזל – כמה ישלם?

שאלה:

שלום וברכה;
יהודי שגזל ממני כמה פעמים כמה אותו יהודי צריך להחזיר במידה אם הוא לא זוכר.
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

חובת הגזלן להשיב גם את הסכום שמסתפק, לכן חייב להוסיף בהשבה עד סכום שברור שכבר אינו חייב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ערוך השולחן חו"מ סימן שסה סעיף ו. וכדבריו מדוקדק בש"ך סימן עה ס"ק סז, שבגזל אם מסופק כמה גזל חייב לצאת יד"ש.

ערוך השולחן חושן משפט סימן שסה סעיף ו: אם ראובן אומר לשמעון גזלתי מאביך ואיני יודע אם מנה אם מאתים או שאמר לשמעון וללוי גזלתי מאביו של אחד מכם מנה ואיני יודע ממי לא נתבאר בפוסקים אם חייב להחזיר מדינא לכל אחד מנה ויראה לי דמדינא חייב ואף על גב דבפקדון אינו חייב רק לצאת ידי שמים שאני התם דלא פשע אבל בגזילה הא פשע ואף על גב דבדלא תבעי ליה הדין שוה כמו בפקדון כמ"ש זהו כשאמר גזלתי מאחד מכם שיש ריעותא מה שאינם יודעים אבל באביהם מנא להו למידע וראיה ממשנה דהמפקיד [ל"ז א] דתנן אמר לשנים גזלתי לאחד מכם מנה ואיני יודע איזהו או אביו של אחד מכם הפקיד אצלי מנה נותן לזה מנה ולזה מנה ואוקמה בגמ' בדלא תבעי ליה ובבא לצאת ידי שמים ומדתנן בגזילה בהם עצמם ובפקדון באביהם ש"מ דבגזילה באביהם חייב מדינא: