פרווה בתנור בשרי לאכול עם חלב ולהיפך

שאלה:

תנור שאופים בו דברי מאפה, חלבי ופרווה, כגון: בורקס גבינה, קרואסונים וכדו',
ולאחר מכן אפו בתנור זה חלות לשבת, האם ניתן לאכול החלות הללו עם בשרי…?
והשאלה נשאלת גם בתצורה ההפוכה, אם אופים בו בשר ולאחר מכן אפו בו חלות, האם ניתן לאכול החלות עם חלבי?

תשובה:

שלום וברכה

אם התנור אינו בן יומו, כלומר לא אפו בו חלבי ביממה האחרונה, והוא נקי ללא שיירי חלב, למנהג בני ספרד מותר גם לכתחילה לאפות בו פרווה כדי לאוכלו עם בשר, אולם למנהג בני אשכנז לכתחילה יש לחממו ריק חצי שעה על חומו המירבי ורק אז ניתן להקל בכך. אבל אם הוא בן יומו, הגם שהוא נקי לגמרי, סברו רבים שגם למנהג בני ספרד אסור לעשות זאת לכתחילה, ראה נושאי כלי השו"ע בזה בתחילת סי' צה. אמנם הגר"ע יוסף היקל בזה לגבי פרווה אפילו לכתחילה. אבל אם יש בו שיירי חלב, אסור לאוכלו עם בשר. וכן למנהג בני אשכנז, גם אם הוא נקי לגמרי והוא בן יומו אסור לאכול עם חלב.

מקורות:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ואם הוא מלוכלך מה דעת הרב: יהיה מותר לאכול חלות אלו לאחר בשר?
    הפוך לכאורה יותר קל: אם יש שאריות בשר בתנור ואופים פרווה ניחא לאכול אח"כ חלבי כי אין לכאורה את טעמו של רש"י ולא של הרמב"ם.
    אבל כאן שאכל ודאי בשר, מה הדין בחלות?

  2. קשה להגדיר אותו ממש כחלב ובשרי כיון שמדובר בתנור שבעיקרו הוא ריחא ולא זיעה, רק לגבי בפועל לאכול יחד אנחנו חוששים.