קריאת שמע קודם נר חנוכה

שאלה:

שלום לכבוד הרב, המתפלל מנחה וערבית צמוד, ונוהג להדליק נר חנוכה בצאת הכוכבים, האם הוא צריך לומר קריאת שמע קודם ההדלקה?

תשובה:

שלום וברכה

ככלל מן הדין היה אכן ראוי לחייב ולומר קריאת שמע קודם להדלקת נר החנוכה כיון שהיא תדירה, אבל ההמלצה שלי, באופן כללי, ולאו דוקא בחנוכה, שאדם שבלאו הכי כבר התפלל מוקדם וקורא קריאת שמע בינו לבין עצמו, אם אין חשש שישכח, עדיף שיקרא לאחר זמן רבינו תם, שאז זמנה של מצוות קריאת שמע לכל הדעות והשיטות. ואם יעשה כעצתי הרי שאין מקום לשאלה, כיון שכרגע בהגיע זמן צאת הכוכבים הוא לא רוצה לקרוא קריאת שמע, שהרי הוא ממתין לה עד זמן רבינו תם, וממילא הרי שאפשר להדליק מיד. כמו כן, גם בלא עצה זו, כיון שלגבי הדלקת נר חנוכה יש ענין מיוחד להדליק את הנר ולקיים את המצווה בזמנה ממש, וכך ניתן גם לצאת ידי שיטת הרמב"ם שהנר יהיה דולק כל אותה חצי שעה המיועדת לכך, ניתן לשנות הסדר, כיון שיש לתלות בשיטת רבינו תם בתחילת ברכות שיצא ידי חובה כבר בקריאתו בבית הכנסת, וצ"ע.

שבת שלום וחנוכה שמח.