חנוכיה בבית וגם בחוץ

שאלה:

בעל שמדליק נרות חנוכה בברכה בפתח שער החצר הפונה לרשות הרבים, יחד עם אשתו, ואחר כך מבקש להדליק חנוכיה גדולה ומהודרת מכסף טהור בתוך הבית, שלא ניתן להדליקה בחוץ:
א. האם עושה נכון שמברך על החנוכיה בחוץ שהיא על פתח חצרו מבחוץ ולא על החנוכיה המיוחדת ומהודרת שבתוך הבית?
ב. האם יש עניין, ע"פ הפשט או הקבלה, שדווקא הבעל ידליק את החנוכיה בבית או לפחות את נר החיוב, או שיכול לתת לאשה להדליק את החנוכיה שבבית?

תשובה:

אם לפי המצב ואופי החצר המקום המיועד להדלקה על פי תקנת חז"ל הוא אכן בפתח החצר [צריך שתהיה חצר שאוכלים שם בקיץ ועושים עוד מתשמישי הדיור], אז ודאי שזה עדיף על הנושא של חנוכית כסף… הרי זה פרט בדיני המצוה עצמה.

לגבי השאלה השניה, שוב אם בודאות הוא יוצא ידי חובה בהדלקה בחוץ ואין חשש ברכה לבטלה אם לא ידליק מיד גם בבית על סמך אותה ברכה, הוא רשאי לתת לאשתו להדליק, אבל שלא תברך.

חנוכה שמח.