האם ניתן להחשיב מס הכנסה כנתינת מעשר?

שאלה:

האם ניתן לחשב את כספי המס שמורידים מהתלוש שלנו כמעשר או לפחות חלק ממנו? הרי הרבה מכספי המיסים שאנחנו משלמים הולך ל'צדקה' כגון ביטוח לאומי לנכים, למובטלים וכו' המדינה גם עוזרת להרבה מוסדות תורה, מלגות לאברכים, ארגוני חסד וכו'

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו נידונה רבות בנשים האחרונים בהרבה פורמים, לדעתי אין כל מקום לנכות מהמעשרות בחישוב המס מכמה סיבות: ראשית חלק הארי של כספי המס אינו הולך לצרכי צדקה אלא לשאר צרכי המדינה, וקשה מאוד לדעת בכמה מדובר באופן יחסי. גם הביטוח לאומי הרי אינו ניתן כצדקה, אלא אתה גם מקבל תמורה, זכאות לכל פעילות הביטוח לאומי בעת הצורך ולעת זקנה. כמו כן הרי לא ניתן להתייחס לדברים בשתי צורות הפוכות, לפי דעתי וכך מקובל, הסכום אותו יש להפריש הוא הנטו בבנק ולא הברוטו, כלומר שאם אדם הרויח 20,000 ש"ח ומתוכם 5,000 ש"ח הלכו למס הכנסה, הוא נותן מעשר רק 1,500 ש"ח, דמי המס כלל לא נחשבים לו כהכנסות, אם כן כיצד יחשבו עתה כשלו וכאילו ניתנו על ידו לצדקה הם או חלקם… מטעם נוסף והוא קשור לקודמו, כיון שזה לא בבחירתך מה לתת למי וכמה, זה לא נחשב כלל כשלך וכניתן על ידך.