בסיס לדבר האסור – נרות שבת על השולחן

שאלה:

שמעתי שיש חיוב להניח חלה או יין על השולחן שמדליקים בשבת נרות עליו.
האם זה נכון? ומה הסיבה?

תשובה:

בהלכות מוקצה יש הגדרה שנקראת "בסיס לדבר האסור", כלומר, חפץ של היתר כמו שולחן שמונח עליו דבר מוקצה, הופך גם את השולחן למוקצה, ואמנם מותר להשתמש בו ולהניח עליו דברים אבל אסור להזיז אותו. כדי שהשולחן לא יהפך למוקצה, מניחים עליו חלות וכלים וכו' לפני הדלקת הנרות, ואז הוא נחשב "בסיס לדבר האסור והמותר", ומותר להזיזו. את המגש עם הפמוטים אסור להזיז כיון שהם מוקצה והמגש הוא בסיס וכאמור, ונחלקו הדעות האם מועיל להניח תכשיט וכדומה במגש לפני ההדלקה כדי שניתן יהיה לטלטל אותו בשבת מהטעם הנ"ל [צריך דוקא חפץ שיקר כמו המוקצה או נצרך מאוד להיות על השולחן בשבת], הגר"מ פיינשטין החמיר בכך  והגרש"ז אויערבך התיר, ראה ארחות שבת ח"ב עמ' קמח.