קבורת איש ליד אישה

שאלה:

האם מותר לקבור איש ליד אישה (שאינה אישתו).
והאם יש כאלו שמקילין בזה ומחמירין דוקא בין שתי נשים?
האם הש"ע או פוסקי דורינו הספרדים מתייחסים לזה?

תשובה:

לא קוברים גבר ליד אשה שאינה אשתו, וכאשר עשו זאת יש התירו אפילו לפנותו משם מחמת הבזיון, ראה אגרות משה יו"ד סי' רמא, לכן אין להקבר ליד אשה אחרת וכך נהגו בכל מקום להמנע מכך. מה שראיתי פעם שעשו, זה שהחברה קדישא בנו כעין גדר בין שני הקברים, כך שלא יחשב שהאשה קבורה על ידו.

שנזכה כולנו לחיים ארוכים ובריאים ורוב נחת.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אין כל בעיה ואפרט:
    יכולה להיקבר היכן שרוצה או ליד בעלה הראשון או ליד בעלה השני, ואין בזה מנהג קבוע, בעיקר תלוי היכן שרצונה להיקבר, כאשר גילתה זאת מחיים.

    כאשר לא גילתה מחיים היכן רצונה להיקבר, הבנים יכולים להחליט היכן רצונם, ואם יש לה בנים רק מהראשון יכולים לקוברה ליד בעלה הראשון, ובפרט שיש שכתבו שעדיף לאלמנה להיקבר לעולם ליד בעלה הראשון.

    כאשר יש לה ילדים רק מבעלה השני יכולים בניה לקוברה ליד אביהם שהיה זיווג שני שלה.

    כאשר יש לה ילדים בין מבעלה הראשון ובין מבעלה השני, ולא גילתה מראש את רצונה היכן תיקבר, והילדים משני הבעלים מתווכחים ביניהם על כך, יעשו גורל.

    מקורות:

    עי' בארוכה בזה בשו"ת זרע אמת (ח"ב יו"ד סי' קמו).

  2. השואל שאל האם מובא בשו"ע. התשובה היא שלא מובא בגמרא ולא בשו"ע אלא בזוהר הקדוש.
    בין פוסקי זמננו ישנה מחלוקת רחבה בעניין. ורק האג"מ מביא שאפילו להוציא מהקבר אם עשו כך.
    לרוב הפוסקים- טוב להקפיד על כך מלכתחילה, אך אם נעשה אין לעורר על כך ריב ומדון.