החזר על גזל בדיעבד

שאלה:

שלום,

לפני כ-10 שנים טסתי עם חברים לחו"ל. קנינו ביחד 5 כרטיסי טיסה אך חייבו אותנו רק על כרטיס אחד.
באותו זמן שמחנו על כך ולא הודענו לחברת הטיסה.

כיום אני יודע שזה גזל (אפילו שזו חברת תעופה זר), ואני לא יודע איך להחזיר את הכסף, בלי לכפות על החברים שיצטרכו לשלם גם (כי אני מניח שאם אודיע לחברת הטיסה הם יעלו על הטעות של כולנו וייחייבו אותם גם כן).

מה ניתן לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

העובדה שחברך יחויבו לא פוטרת אותך מהשבת גזל, ואדרבה אם אתה תחזיר וחברך יהיו זקוקים להחזיק אתה מקיים גם מצוות השבת אבדה. אולם אם החברה שמהם גזלתם הם בבעלות של גויים, אין חובה להשיב גזל לגוי, ולמרות שאסור לגזול את הגוי אם עבר וגזל לא מצווה להשיב את הגזל – לא אתה ולא חברך.

בהצלחה.

מקורות:

נתיבות המשפט סימן שמח ס"ק א.