הבדלה לאישה / על ידי מחלל שבת בפרהסיה

שאלה:

שתי שאלות לגבי הבדלה.
בעלי ספרדי שאינו שומר מצוות, אני שומרת מצוות והקפדתי על מנהגי אשכנז עד החתונה. כעת-
1. האם בעלי יכול לעשות הבדלה עבורי, עבור שנינו? או שעדיף שאני אעשה?
2. באופן כללי, האם אני אמורה לברך על הנר? לא ברור לי אם הבעיה (אם יש כזו) היא בכיבוי הנר, ואז הוא יכול לכבות את הנר? אשמח לדעת גם כיצד לנהוג כשאני לבד.

תשובה:

שלום וברכה

ברכותינו על עמידתך האיתנה על שמירת המצוות!

אם בעלך מחלל שבת בפרהסיה עדיף שאת תעשי את ההבדלה עם נר ולא משנה מי מכבה וכיצד.

מקורות:

העיקר להלכה הוא שאשה חייבת בהבדלה, לכן, אף שאנו חוששים לכתחילה לדעות הפוטרות נשים מחיוב הבדלה, ומעדיפים שתשמע מגבר, מכל מקום כשאין ברירה ואין איש שיוציא אותה ידי חובה – היא עושה בעצמה. כך מבואר בסי' רצו. על ההגדרה מי הוא שנקרא מומר או כופר בעיקר, ומה דינם של מחללי שבת בזמנינו, ראה כאן. על דינם של מחללי שבת בצינעה – שלא בפרהסיה, ראה כאן. על דינם של מחללי שבת בפרהסיה הנחשבים תינוקות שנשבו לענין הדינים שהזכרת, ראה כאן וכאן.

בהצלחה רבה.