כזית בסוכה או כביצה?

שאלה:

שאלה לפני מרנן ורבנן: השנה, אולי כדאי לאכול בליל החג, שני כזיתים, האחד לשם שבת והשני לחג?

תשובה:

שלום וברכה

לא שמענו שיש בענין זה משום אין עושים מצוות חבילות חבילות, אבל עכ"פ חשוב לדעת שלדעת חלק מהפוסקים יש לאכול כביצה ולא רק כזית, משום שכזית אינו חייב בסוכה, ראה אריכות דברים בזה בס' מטה אפםרים סי' תרכה אלף למטה ס"ק פד שהביא בזה מחלוקת גדולה בין רבותינו הראשונים והכריע שלכתחילה יש לחשוש לאלו הסוברים שמהות המצוה לקיים את חיוב סוכה שהוא דוקא ביותר מכביצה שהיא כשני זיתים.

מקורות:

מטה אפרים שם: הנה דעת הרמב"ם והרא"ש וטור בכזית סגי כמו במצה וכן הביא הר"ן בשם יש אומרים אבל בש"ג בשם ריא"ז כ' שצריך לאכול שם אכילת קבע פת או מיני תרגימא וכן בסוכה דף כז כ"כ הריטב"א דשיעור אכילה זו דלילי סוכות י"א שהוא יותר מכביצה שהוא אכילת קבע וחייב בסוכה וכו' וכן היה מאור מורי נ"י אבל אח"כ חזר בו ואמר דגמרינן מחג המצות לגמרי וסגי בכזית ואף על גב דבשאר החג בכזית לית ליה קבע ורשאי לאכול חוץ לסוכה בליל ראשון שקבעו הכתוב חובה משוי להי אכילת קבע וזה נכון עכ"ל עכ"פ איכא דעות שהחיוב הוא לאכול יותר מכביצה ואע"ג דשיטת הרבה מראשונים וכן הסכמת האחרונים דבכזית סגי נראה דלמיחש מבעי לדעת הנך קמאי דסברי דבעי' אכילה יותר מכביצה דלדידהו האוכל פחות מזה מבטל מ"ע דאורייתא וכו'