אמירה לגוי כשבחו"ל כבר שבת

שאלה:

שלום וברכה. יהודי נמצא בארצות הברית. האם מותר לו ביום שישי בצהריים להתקשר לאירופה כשאצלם כבר שבת ולבקש מגוי לעשות משהו שאסור בשבת באותו זמן? תודה

תשובה:

אין איסור אמירה לגוי כאשר אצל הישראל כבר יצאה שבת למרות שבמקום שבו הגוי נמצא עדיין זה שבת. אמנם במלאכה המפורסמת לכל שהיא של ישראל אין לצוותו לעשות עבורו, אבל לא נראה שזה המקרה אצלך.

מקורות:

שו”ת חלקת יעקב חלק ג’ סי’ ק”ו, שבט הלוי חלק ג’ סי’ קע”ב אות ד’, בצל החכמה חלק ג’ סי’ קכ”ה. ובחלקת יעקב שם כתב שבדבר שמפורסם שהוא של ישראל אין לצוותו לעשות עבורו מלאכה, וראה עוד בשו”ת וישב משה בהסכמה של הגרמ”א פריינד שכתב שלא ישלח פקס דרך הגוי עבור ישראל הנמצא שם, וכן בשו”ת קנין תורה חלק ו’ סי’ י”ז.