חימום אוכל עם רוטב בשבת

שאלה:

בס״ד
האם מותר לחמם בשבת בבוקר סיר מוכן של דגים ברוטב בתנור (שהודלק לפני שבת כמובן) כשהטמפרטורה היא 150 מעלות צלזיוס?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לחמם את הדגים כך משתי סיבות: ראשית לדעת רוב הפוסקים יש בזה אסיור בישול. אמנם דעת הגר"ע יוסף כידוע היא שכיון שהרוב זה הדג והרוטב טפל לו דינו כמאכל יבש שאין בו בישול אחר בישול, אבל רוב פוסקי זמנינו חלקו עליו בכך. כמו כן, איסור חזרה לתנור בשבת קיים בכל מקרה וגם במאכל יבש, אין היתר להחזיר לתוך תנור משום שזה נראה כמבשל, שונה הדבר מהחזרה על גבי פלטה [שאגב גם בזה נחלקו פוסקי זמנינו האם מותר להניח על הפלטה ישר, כך סבר הגר"ע יוסף שכיון שהיא מיועדת רק לחימום ולא לבישול מותר, וזו אגב עוד סיבה לאסור בתנור שכן מיועד לבישול, ויש מפוסקי זמנינו, כמו הגרי"ש אלישיב הגרש"ז אויערבך, הגר"ש וואזנר ועוד, שחששו גם בפלטה שנראה כמבשל והצריכו להניח על גבי כלי אחר כמו מחבת הפוכה – בתנור גם זה לא יועיל]. הארכנו פעמים רבות בכל פרטי דין זה כאן באתר.