תשלום לטכנאי שלא הצליח לתקן

שאלה:

שלום וברכה
הזמנו טכנאי לתיקון המקרר
הוא תיקן חלק מסויים וגבה 400 שח לאחר 4 חודשים שוב המקרר פסק מלפעול.
הוא טען שאין אחריות והגיע שוב לראות את מקור הבעיה,לטענתו הוא עשה פעולה מסויימת וגבה 500 שח אך שעזב נוכחנו לדעת כי המקרר אינו עובד.
הוא חזר שוב לאחר כשבוע והחליף כרטיס אלקטרוני גבה תוספת של 250 שח
ולצערנו המקרר אינו עובד.
הוא טוען אני עבדתי ניסיתי אין לי כח יותר לתקן את המקרר הזה לכן אחזיר לכם 250 שח ותקנו מקרר חדש
בפועל יוצא שבתיקונים של השבוע האחרון שילמנו 750 שח ללא תיקון-יורנו הרב מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

טכנאי או חשמלאי שהוזמן לתיקון ולא הצליח לתקן לא מגיע לו שכר. ואם קיבל שכר ולא תיקן חייב להחזיר את שכרו.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא ב"ק דף קטז ע"א מבואר שאם שכר את הפועל להציל לו את חמורו מהנהר ולא הציל, חייב לתת לו שכרו. [שם מדובר שאמר לו תניח את חמורך ותציל את שלי], והסיבה שמגיע לו שכר בגלל שירד להציל ועשה את פעולתו. ומעתה יש לדון בכל אומן שהוזמן לתקן, ולא הצליח האם חייבים לשלם לו?. מסתבר, שאומן שנשכר לתיקון אם לא תיקן לא חייבים לשלם לו כיון שנשכר לתקן ולא תיקן. אבל אם מראש הוזמן רק לניסיון לתקן, כמו בדברים שיש ספק האם יהיה ניתן לתקן, חייבים לשלם לו גם אם לא הצליח. ולכן אם שכר עו"ד שייצג אותו, והעו"ד עשה את עבודתו, אבל פסיקת בית המשפט הייתה לרעתו, חייב הלקוח לשלם כיון שידוע מראש שהעבודה היא ניסיון ולא ברור. וכמו כן ברופא שטיפל בחולה ולא הייתה התרשלות, ודאי שחייבים לשלם לו גם אם הטיפול לא צלח. אבל אם הזמין חשמלאי או אינסטלטור לתקן ולא הצליח לתקן אין חובה לשלם לו. כיון שבדרך כלל הטכנאי אמור לתקן או שאמור לדעת מראש כי לא ניתן לתקן. והשכר על התיקון ואם לא תיקן לא מגיע לו שכר.