בדיקת תולעים בדובדבני בר

שאלה:

איך בודקים תולעים בדובדבנים שגדלים בשדה פתוח ללא השגחה (חו"ל – ללא חשש טבל) כמו"כ האם יש חשש נוסף שלא חשבתי עליו? (לא נראה לי ערלה. זה שדה של גויים שכל שנה הולכים וקוטפים שם אם כי אין שם שום השגחה על טפולי העצים אם זה לא נעשה שם שום עקירה/העברה שמחייבת איפוס החשבון)

תשובה:

חובה לבדוק.

אלו הם הלכות בדיקת דובדנים:

דובדבן מתוק – גודגדן                   SWEET CHERRY

טעמו מתוק וצבעו אדום כהה עד קרוב לשחור או ורוד־צהבהב

הנגיעות

לעתים קרובות נגוע וחייב בדיקה.

תיאור הנגיעות

רימת זבוב הפירות. סמוך להבשלת הפרי, נועץ זבוב הפירות את צינור ההטלה שלו בפרי, ומטיל לתוכו את ביציו. בדרך־כלל מקום ההטלה אינו ניכר חיצונית. הרימות הבוקעות מהביצים הן קטנות מאוד (כמילימטר אורך), והן גדלות עד לאורך של תשעה מילימטרים. צבען לבן־קרם ונקודה שחורה קטנה מצויה בראשן.1 עם התפתחות הרימות, צבע האיזור הנגוע משתנה לכהה, (תמונה 293).

פירות הגדלים במטע מטופל היטב, נקיים בדרך־כלל. לעומת זאת, פירות שלא טופלו היטב, הם נגועים לעתים קרובות, בפרט בסוף העונה.

הבדיקה

חוצים את הפירות, מוציאים את הגלעין, ומתבוננים אם מצויה תולעת בצבע לבן, הבולטת על הרקע האדום.

אם פנים הפרי חום או ממוסמס, יש לקפל את הפרי, כך שצדו הפנימי יתגלה כלפי חוץ, כדי להבחין בתולעת שבתוך בשר הפרי, (תמונה 294).2

דובדבן חמוץ                       SOUR CHERRY

טעמו חמצמץ וצבעו אדום חי

הנגיעות

לעתים נגוע ויש לבודקו.

תיאור הנגיעות

ראה דובדבן מתוק.

הבדיקה

חוצים את הפירות, מוציאים את הגלעין, ומתבוננים אם מצויה תולעת לבנה, הבולטת על הרקע האדום, (תמונה 293).

אם פנים הפרי חום או ממוסמס, יש לקפל את הפרי, כך שצדו הפנימי יתגלה כלפי חוץ, כדי להבחין בתולעת שבתוך בשר הפרי, (תמונה 294).

דובדבנים מסוכרים                  CANDIED CHERRIES

דובדבנים מעובדים, ללא חרצנים

הנגיעות

בדרך כלל נקיים אך ראוי לבודקם.

תיאור הנגיעות

לעתים מצויה תולעת מתה, שמחמת תהליכי עיבוד הפרי קיבלה צבע וורוד שקוף, (תמונה 294א).

הבדיקה

חוצים מספר פירות (רצוי כעשרה אחוז) ומתבוננים בחלל הפנימי אם מצויה רימה. אם נמצאה נגיעות, יש לבדוק את כל הפירות מאותה קניה.2

שימורי דובדבנים                    CHERRIES IN SYRUP

דובדבנים בסירופ, הנמכרים בצנצנות או בקופסאות

הנגיעות

1.   דובדבנים מתוצרת אירופה. טעונים בדיקה.

2.  
דובדבנים משומרים מתוצרת ארצות הברית.
 בחזקת נקיים ואינם טעונים בדיקה.

תיאור הנגיעות

בתהליכי עיבוד הפרי, צבע התולעת משתנה לורוד או חום.

הבדיקה

חוצים את הפירות ומתבוננים באיזור הגלעין, אם מצויה תולעת, שצבעה דומה לצבע הפרי.

דובדבנים מיובשים                   DRIED CHERRIES

דובדבנים מצומקים, צבעם כמעט שחור

הנגיעות

א.

תוצרת טורקיה (עם חרצנים). לעתים קרובות נגועים ויש לבודקם,

     (תמונה 294ב).

ב.
תוצרת ארה"ב (ללא חרצנים). בחזקת נקיים ואינם טעונים בדיקה,

     (תמונה 294ג).

תיאור הנגיעות

1.  זחלי עש. מחמת איחסונם הממושך עלולים להינגע על־ידי זחלי עש: זחלים לבנים או חומים, שאורכם נע בין שני מילימטרים עד שמונה מילימטרים, הגורמים לפרורים שחורים. הזחלים מתגלמים בתוך פקעת של "קורי משי" לבנים, אותם הם מצמידים לפרי המיובש.

זחל מת נצמד לפרי ומקבל צבע זהה לפרי המיובש.

2.  חרקים. חרקים קטנים שחורים או חומים שגודלם שני מילימטרים, עלולים לתקוף את הפרי באיחסונו.

3.  רימות זבוב הפירות. תולעים הפוגעות בפרי בעודו על העץ, מתייבשות ומצטמקות עם הפרי ומקבלות את צבעו.

הבדיקה

א. תוצרת טורקיה.

     1.
בדיקה חיצונית – מתבוננים בפירות וכן באריזה, אם מצויים פרורים שחורים או "קורי משי" דביקים, המהווים סימן לנגיעות בעש.

אם נמצא סימן נגיעות, אין להשתמש בפירות, היות ותיתכן נגיעות בתוך הפרי, ואין דרך בטוחה לבדקם.

     2.
בדיקה פנימית – מחמת תהליכי היבוש, הפרי מצטמק כולו וקשה לבדוק את פנימיותו בצורתו היבשה ולכן יש להשרותו במים למשך כשעתיים (עדיף במים פושרים), כדי שהפרי יחזור לגודלו הטבעי. חוצים את הפרי ובודקים באיזור הגרעין אם מצויה תולעת או פרורים שחורים קטנים המעידים על נגיעות.

השריה זו גם מפרידה חרקים, שנצמדו לצדו החיצוני של הפרי, והם יצופו על פני המים. אם מבחינים בחרקים על פני המים אין להשתמש במוצר.

מחמת אחוזי הנגיעות הגבוהים וקושי הבדיקה, מומלץ לא להשתמש בדובדבנים מצומקים מתוצרת טורקיה.

ב.  תוצרת ארה"ב.

     דובדבנים מיובשים מתוצרת ארה"ב – בחזקת נקיים ואינם טעונים בדיקה.

ריבת דובדבנים                            CHERRY JAM

הנגיעות

על פי רוב הריבות עשויות מדובדבנים חמוצים, הנקיים בדרך־כלל מנגיעות. ישנן ריבות העשויות מדובדבנים מתוקים הטעונים בדיקה, ואין אפשרות לבודקם לאחר תהליכי הבישול.

אם הפירות של הריבה טחונים היטב, הריבה מותרת באכילה, היות ואם היתה נגיעות, כבר נטחנה והתבטלה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל