גוד או איגוד וחלוקה

שאלה:

1. התובע יכול לתבוע גוד או איגוד גם במקום שיש כדי חלוקה?
2. יש לנתבע זכות לבחור בין גא"א לבין חלוקה, בשיש כדי חלוקה?
3. בשאין כדי חלוקה, שיכול התובע לתבוע גא"א – זהו גם אילו הנתבע מסכים לחלוקה?
4. ואת"ל לעיל 3 שיכול, מה הדין בשלגבי התובע יש כדי חלוקה, האם אז כן יכול הנתבע להתנגד לגא"א כי אם בדרך חלוקה?

תשובה:

שלום וברכה,

1. בדבר שיש בו כדי חלוקה אין אפשרות לתבוע גוד או איגוד, אלא יתבע ממנו לחלקו בלבד.

2. אם יש כדי חלוקה אין דין של גוא"א, ולכן גם הנתבע לא יוכל לדרוש גוא"א. ובמקרה כזה צריך רצון שניהם לגוא"א.

3. אם אין כדי חלוקה, אין אפשרות לדרוש חלוקה, וכל אחד יכול לתבוע גוא"א בלבד. ולכן גם אם הנתבע ידרוש חלוקה אין שומעים לו.

4. אם לאחד יהיה כדי חלוקה, כגון שיוכל לצרף את החלק לביתו, יכול השני לדרוש ממנו חלוקה. וכן יוכל לדרוש גוא"א, כיון שלו עצמו אין כדי חלוקה.

בהצלחה.

מקורות:

1-2. דין של גוא"א נאמר רק באין בו כדי חלוקה, אבל ביש בו כדי חלוקה אין אפשרות לכפות על גוא"א.

3. שו"ע חו"מ סימן קעא סעיף א.

4. שם סעיף ד – שהשני שאין לו כדי חלוקה יכול לכפות את חברו שיש לו כדי חלוקה, אבל אם אינו רוצה לקבל שיעור של פחות מכדי חלוקה אין לכופו בכך. וכמבואר בסמ"ע שאם לכולם יש כד"ח ולאחד אין כד"ח יכול לעכב על כולם שלא לחלוק.